Peter Eriksson

Jag är hoppfull

Det som den politiska debatten nu handlar om är givetvis kriget i Ukraina med både hotbild och effekter av det samma. Samtidigt har vi en inrikes situation med grovt våld, våldtäkter, skjutningar och andra kriminella personer som sätter samhällets funktioner ur spel. Detta måste hanteras och bekämpas å det kraftfullaste. Dock, utan att på något sätt förringa dessa frågor, vill jag rikta ljuset mot det hoppfulla. Utveckling och forskning som tar oss framåt, innovationer som hjälper oss på olika sätt och nystartade företag som skapar arbetstillfällen.

I veckan hade jag möjligheten att besöka platser i vårt närområde som arbetar med otroligt spännande utvecklingsområden, eller forskning om man så vill. Kristineberg i Lysekil, var det ena där man bland annat tittar på hur man kan odla vattendjur/fisk på land, få ut energi ur havets växter och djur eller hur ostron kan reproduceras mer kontrollerat på olika djup. Idéer och uppslag saknas inte för att kunna ta det vidare till en kommersiell nivå, men då krävs det att politiken möter upp med tex lagändringar som möjliggör vattenbruk eller att man får till översiktsplaner ute till havs.

Det andra var Smart textiles i Borås där forskningen jobbar tätt ihop med företag så som till exempel Gina Tricot. En av de hetaste frågorna just nu inom textilbranschen, är hur man skall återvinna plagg eftersom det råder en kraftig överproduktion i världen, och där mycket av det som inte används går till förbränning. Man tittar också ner på fibernivå för att kunna spinna ny tråd av begagnade kläder. Man visade på olika tekniker som ganska snart skulle kunna skalas upp och kommersialiseras, där tillexempel arbetskläders fibrer blir till nya kläder. En annan spännande gren handlar om att kunna göra kläder av andra fibrer än bomull, tex, trä eller hampa. Detta skulle öppna upp för fantastiska möjligheter i Sverige, eftersom trä är en av vårt lands paradgrenar med väl uppbyggd infrastruktur.

Här i Trollhättan har vi vårt eget forskningsområde, Innovatum, där jag har förmånen att sitta med i styrelsen. Här arbetar vi ihop med högskolan och företag samt Inkubatorn, för att försöka hitta nya smarta sätt att applicera exempelvis automation från bilindustrin till nya områden, så som byggbranschen, där en robot skruvar i skruvar i stället för en människa. Ett annat utvecklingsområde är additiv tillverkning, där material adderas exempelvis genom svetsning istället för att fräsa bort material. Detta sparar både pengar i materialet och fraktkostnader, för att inte tala om spillet som annars är otroligt stort.

Det jag vill säga med detta är att det trots alla idiotiska saker som sker i vårt land, i vår värld, så sker det också väldigt mycket bra saker i vår närhet. Spännande saker som kanske blir nästa stora industri för vår stad eller vårt land.

Kriminalitet och samhällsfarlig verksamhet måste tas på största allvar och bekämpas. Det är en hygienfaktor i en rättsstat. Men vi alla måste samtidigt visa det positiva. Att få våra unga att känna hopp inför framtiden. Att få dem känna nyfikenhet, och kanske vill vara med och forska inom robotteknik, starta nya företag som kanske löser plastfrågan i haven eller uppfinna nästa generations drönare. Jag vill gärna tillhöra de hoppfulla och jag tror stenhårt på att Sverige, Västra Götaland och Trollhättan har framtiden för sig.

Trevlig söndag!

Peter Eriksson
Oppositionsråd