Angelica Lundgren Bielinski krönika Moderaterna i Trollhättan

Ett hot mot demokratin?

Vad skrattar ni åt frågar äldste sonen. Jo, vi skrattar åt USAs tidigare president Donald Trump. Du förstår han trodde att han kunde hota sig till makten genom att skrämma sina medborgare, han målade upp en nidbild av sin motståndare. Sedan drog jag en lättnadens suck och tänkte att USA trots allt är långt borta från oss.

Varför jag nästan satte kaffet i vrångstrupen när jag såg statsministerns senaste utspel där han menar att demokratin är hotad om Ulf Kristersson skulle vinna nästa val och väljas till statsminister för Sverige. Självaste statsministern och hans kampanjfabrik menar att en eventuell utgång av ett demokratiskt val skulle utgöra ett hot mot demokratin.

Hotet ligger i att man vid en eventuell valvinst säger sig vilja samtala med samtliga partier för att få igenom så mycket som möjligt av sin egen politik. I mina öron låter detta som själva essensen i ett pragmatiskt ledarskap som vilar på demokratiska grunder. Själva definitionen av demokrati för mig. Men ibland undrar jag om Socialdemokrater likställer demokrati med att Socialdemokraterna får styra – själva!

Det lustiga är att vi i detta nu på lokal regional nivå får uppleva vad som närmast skulle kunna beskrivas som ett hot mot demokratin. Budgeten är det främsta styrmedel som regionfullmäktige har för att styra regionens verksamheter och nu har budgetarbetet satts ur spel. När Socialdemokrater och Vänsterpartister tillsammans med Sverigedemokrater på förra veckans regionstyrelse gjorde gemensam sak och beslutade att ta bort alla sjukhusens underskott. I praktiken innebär deras samarbete en skuldavskrivning. De sjukhus som inte har hållit sin budget eller inte försökt att dra ned på sina kostnader lämnas utan konsekvenser.

Jag vill hävda att denna typ av underminering av ett demokratiskt minoritetsstyre utgör ett hot mot demokratin. Inte det faktum att det var just Sverigedemokraterna man valde att samarbeta med denna gång för att genomdriva sin politik.

Vänstern är snabba med att brunsmeta sina motståndare. Argumentationstekniken är ruggigt lik en viss herres på andra sidan Atlanten. Men de har ypperligt svårt att se bjälken i sitt eget öga. Själv ska jag försöka lära min äldste son att argumentera snyggare och renare – än självaste statsministern eller Donald Trump för den delen!

Angelica Lundgren Bielinski
Moderaterna i Trollhättan och ledamot i Regionfullmäktige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *